Sterilizasyon tüm mikroorganizmaları temizleyen, öldüren ve ortadan kaldıran işlemlerdir. Belirli bir ortamda çeşitli şekillerde uygulanan ve farklı organizmalardan ortamı temizlemeyi ifade eden genel yöntemlere verilen isimdir. Bir ortamda yaşayan ve bizlerin gözle göremediği bakteri, virüs, mantar gibi birçok canlıyı yok etmede kullanılır. İnsan sağlığı için son zamanlarda sterilizasyona olan önem daha da artmaya başladı.
Mikrobiyal bir yaşam olması durumunda bunu ortadan kaldıran her türlü fiziksel ve kimyasal işlem sterilizasyon yöntemleri arasında bulunur. Ortama göre farklı sterilizasyon teknikleri kullanılabilir. Basınç bulunan ortamda buhar, hava, EO gazı, peroksit gaz plazma, sıvı kimyasallar ve kuru ısı gibi birçok sterilizasyon yöntemi bulunuyor.
Özellikle sağlık merkezleri ve laboratuvarlarda sterilizasyon çok önemli bir süreçtir. Bu yüzden kullanılacak yöntem ve işlemin yapılacağı cihazlar iyi seçilmelidir.
Bir alanda sterilizasyon yöntemleri arasında bir seçim yapılacaksa öncelikle sterilize edilecek alan ve obje, mikroorganizma cinsi, kontaminasyon derecesi dikkate alınır. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemleri fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki farklı şekilde yapılıyor. Bir ortamda sterilizasyon işleminin kaliteli yapılması kullanılan yöntemler, temel sterilizasyon kurallarına uyma ve kaliteli cihazlar kullanmaya bağlıdır.
Fiziksel sterilizasyon yöntemleri arasında soğuk, sıcak, kuruluk, elektrik akımı, ışınlar, ultrasonik titreşimler, osmotik değişiklikler, filtrasyon yöntemleri, yüksek basınç gibi birçok yöntem vardır. En yaygın olan fiziksel sterilizasyon yöntemi ekonomik, pratik ve güvenilir yapısıyla ısıdır.
Fiziksel sterilizasyon yöntemleri kısaca şöyledir;
Kuru Sıcak Hava Sterilizasyonu: Bu uygulama kuru sıcak hava ortamında gerçekleştirilir. Bir alanda nem olmazsa sterilizasyon süreci daha uzun olur. Bu yüzden kuru hava fırını kullanılarak 3-4 saatte işlem tamamlanabilir. Cam, metal aletler, nemin erişemediği yağ ve tozlar bu uygulama ile yapılır. Fazlasıyla yüksek bir ısıda kısa süre içinde sterilizasyon tamamlanabilir.
Basınçlı Su Buharı Sterilizasyonu: En etkili ve güvenilir sterilizasyon yöntemi olarak biliniyor. Sporlar da dâhil olmak üzere tüm organizmaların ortadan kaldırılmasında etkilidir. 134 derecelik basınçlı su buharında sterilizasyon işlemi 15 dakikaya kadar düşer. Bu uygulamada sıvı, pamuklu materyal, eldiven, cerrahi aletler sterilize edilebilir.
Basınçsız Su Buharı Sterilizasyonu: Bu uygulamanın diğer adı silindir şeklinde olan ve madenden yapılan koch kazanı olarak biliniyor. Yani sterilizasyon işlemi özel bir kazanda yapılır. Basınç ve sıcaklık olmadığı için açma ve kapama kolay olmaktadır.
Kaynatma Sterilizasyonu: Isıya karşı dayanımı yüksek olan mikroorganizma, bakteri ve virüsler suyun kaynama noktası olan 100 derecede birkaç saat dayanabilirler. Isıya dayanıklı metal ve cam eşyaları dezenfekte ederken kullanılabilir.
Filtrasyon Sterilizasyonu: Sıvı maddeleri sterilize ederken kullanılan bu yöntem süzme yöntemi olarak da bilinir. Sıvı bir ortamda yer alan mikroorganizmalar filtrasyon ile sıvıdan ayrılır. Bu uygulamada kullanılan ekipmanlar filtre olarak adlandırılır. Diğer sterilizasyon işlemlerinde bozulma riski olan aletlerde kullanılır. Filtrasyon yönteminde aletlerde bir hasar oluşumu söz konusu değildir.
Işın Sterilizasyonu: X ışınları, ultraviyole ışınları, gama ve beta ışınları ile mikroorganizmaların DNA yapısını bozarak yapılan işlemlerdir. Gıda, ortam ve su sterilizasyonu, protez, sentetik kalp kapakçığı, cerrahi ekipmanlar gibi özel malzemeleri sterilize ederken başvurulur. Titizlikle yapılması gereken bir sterilizasyon işlemidir.
Kimyasal sterilizasyon yöntemleri daha titiz ve planlı yapılması gereken işlemlerdir. Genellikle gaz ve sıvılarla kimyasal sterilizasyonlar yapılır;
Gaz Sterilizasyonu: Genel olarak etilen oksit kullanılarak yapılan işlemdir. Etilen oksit tüm mikroorganizmalara karşı etkili bir gaz çeşididir. Bir malzeme sterilizatörden çıkarıldığında hemen kullanılmamalıdır. Havalandırma bölgesinde belirli bir süre havalandırılması gerekir.
Sıvı Sterilizasyonu: Bakteri, mantar, virüs, tüberküloz basili gibi canlıların tüm şekillerini yok etmede etkilidir. Bu işlemde sterilizasyon solüsyonu olarak formaldehit ya da gluteraldehit kullanılır. Sistoskop, bronkoskop gibi lensli cihazlar bu yöntemle sterilize edilir.
Sterilizasyon işleminde bir madde ya da cisimde bulunan ve gözle görülmeyen tüm mikroorganizmalar ile sporları yok edilir. Arınma olarak da tanımlanan sterilizasyon işlemi titizlikle yapılması gereken bir süreçtir. Günümüzde insan sağlığı için özellikle laboratuvarlarda, gıda tesislerinde, hastanelerde, sağlık merkezlerinde sterilizasyon işlemleri yapılmalıdır. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte sterilizasyon ve dezenfektasyon terimleri hızlı bir şekilde hayatımıza girmeye başladı.
Bu uygulama sonrasında bakteriler, virüsler, mantarlar kısacası tüm gözle görülmeyen organizmalar yok edilebilir. Bu uygulama ile kişinin enfeksiyon kapma riski en aza iner ve bulaşıcı hastalık riskleri ortadan kalkar. Özellikle sağlık kuruluşlarında uygulamalar güvenli ve steril bir ortamda yapılmalıdır. Laboratuvarlar da her zaman steril olmalıdır.
Sterilizasyon işlemleri hastane ve laboratuvarlarda çok titiz bir şekilde doğru ekipmanlarla yapılmalıdır. Medikaltest olarak sterilizasyon konusunda en kaliteli ürünleri sizlere ulaştırıyoruz. Sterilizasyon kontrol ürünleri olarak otoklav bandı, bowie&dick test paketi, kimyasal indikatör, biyolojik indikatör gibi ürünler sunuyoruz. Ayrıca sizler için sterilizasyon konteynerler de satışa sunuyoruz.
Sterilizasyon konteynerler olarak silikon çim, alüminyum sterilizasyon tel sepet; implant, scopy, dental, mini, valfli bariyer sistem, standart sterilizasyon konteynerler satışa sunuyoruz. Aynı zamanda en önemli sterilizasyon ekipmanlarından biri olan sterilizasyon hava su tabancası da ürünlerimiz arasında bulunuyor. Laboratuvarlarda ve sağlık tesislerinde en pratik ve güvenilir sterilizasyon sistemleri için ihtiyaçlarınıza uygun sterilizasyon ekipmanları uygun fiyatlarla burada sizleri bekliyor.
Sterilizasyon işlemlerinde farklı teknikler kullanılarak özel ekipmanlarla tüm mikroorganizmalar yok edilir. İnsan sağlığını tehdit eden ve hasta yapacak özelliği bulunan tüm organizmaların ortadan kaldırılmasını sağlar. Ancak sterilizasyon işlemlerinde çok titiz hareket edilmesi gerekir.
Sterilizasyonda üzerinde durulması gereken noktalar şöyledir;
Sterilizasyon cihazları fiyatları ürünün markasına, türüne ve teknik özelliklerine göre değişiklik gösterir. Sterilizasyon işlemlerinde kullanılan çok farklı ekipmanlar bulunuyor. Bazı ekipmanlar uygun fiyatlı olurken bazıları da çok daha yüksek tutarlardan satışa sunulabiliyor. Bir ürün tercih etmeye karar verdiğinizde öncelikle kullanım amacını belirlemelisiniz. Bu konuda bizlerden yardım alabilirsiniz.
Sterilizasyon cihazları konusunda bir karar verildikten sonra fiyat, marka ve model karşılaştırmaları yapılabilir. Fiyat-performans karşılaştırmasından sonra istediğiniz ürünü hemen satın alabilirsiniz. Satış sonrası destek hizmeti ve verdiğimiz sterilizasyon ekipmanlarını kısa süre içinde uygun fiyatlarla bizlerden satın alabilirsiniz.